Zelfbouw

Houten huis van papier
Als u een liefhebber bent van houten bouwwerkjes op uw baan of diorama, zoals ik, dan zijn er diverse mogelijkheden.
Persoonlijk prefereer ik de plank voor plank methode van Kappler of Northeastern hout op een ondergrond van karton gelijmd.
Echter, het is een dure liefhebberij, want er gaat nogal wat hout in zitten, vooral als het een behoorlijk pandje is. En ja, als u daarna het bouwsel nog van een laag verf gaat voorzien, dan is er veel voor te zeggen om in plaats van hout papier te gebruiken. Bijvoorbeeld een pakje correspondentiekaarten uit de kantoorboekhandel brengt uitkomst. Met een scherp hobbymesje sneed ik de kaarten in reepjes van de gewenste breedte. Bijgaande foto’s tonen een gebouwtje in aanbouw volgens deze methode en het dak is bovendien van schuurpapier. — JH

3D reclameborden
Met een beetje verf en fantasie kunnen plastic speelgoed broches omgezet worden in leuke 3D reclameborden voor de modelbaan. Op de foto ziet u wat mogelijkheden. Wat te denken van ‘Roller Skate Palace’, ‘Pink Elefant Club’, ‘Black Mustang Works’ (ik zou niet weten wat ze daar maken, weet u het misschien?), ‘Fotoshop’, ‘Golden Key Factory’ enz. In veel warenhuizen of eenvoudige bijouteriewinkels kunt u allerhande plastic broches vinden voor redelijke prijzen. Gebruik uw verbeelding om uw modelbaan te voorzien van unieke reclame- of uithangborden. — FB


Een lading voor nop
Het gratis maken van een lading kan heel simpel, let maar eens goed op.
In computers en printers en andere vernuftigheden zitten vaak meerdere tandwieltjes van metaal of kunststof die eigenlijk best wel eens in een HO verhaal zouden kunnen passen als tandwielen voor locomotieven of scheepsmotoren. In ieder geval is het een mooie lading op weg naar een revisie bedrijf of de locomotief-/scheepsmotor zelf, of met wat bruine vervuiling uitstekend ‘scrap’.
Overigens is heel veel plastic afval te gebruiken als lading voor flatcars of als scrap. De spuitdopjes van de afwasflessen van de laatste tijd zouden best wel eens heel handig kunnen zijn als ventilator op een 0 schaal fabrieksgebouw.
Als je nu toch een spuitbusje ‘ijsvrij’ gaat kopen voor in de auto, kijk dan eens goed naar het flesje. Er zijn er die je alleen even moet schoonmaken en dan kun je met goed fatsoen dat flesje omdraaien om er een graansilo van te maken.
De roerplasticjes van MacDonald zijn voorzien van de naam en het logo van deze leverancier van heerlijk fast food. Die kunnen gebruikt worden voor zowel de naam als het logo op een daarvoor aangewezen restaurant, maar ook als paal voor de hekken rond de speeltuin/het terras.
Sommige doppen van hairstyling bussen zijn voor mij goed genoeg om met een beetje aanpassing en een kleurtje dienst te doen als trackside inspectiekastje.
Dit zijn zo maar wat voorbeelden van een stuk afval dat met een beetje fantasie en een heel kleine bewerking ingezet is in mijn modelspoorwereld. Zo is er in uw omgeving ook genoeg te vinden dat met een beetje moeite een uitstekende plaats op uw modelbaan kan vinden. — GV

Rerailer
Ongewenste ontsporingen op onze modelbaan vormen vaak een bron van ergernis. Al hebben we onze rails nòg zo secuur gelegd, ergens kan het toch nog wel een keer fout gaan. Dit gebeurt dan bij voorkeur in een tunnel of op het moment dat we trots onze baan aan – al dan niet ingewijden – tonen. Diverse fabrikanten hebben voor deze situaties zgn. ‘rerailers’ in de handel gebracht, maar deze hebben allemaal gemeen dat ze de ontspoorde wagens optillen om ze óver de rails te voeren.
Op de in Engeland bekende ‘78 Street Yard’ baan zag ik een zelfgeknutselde oplossing voor dit probleem, die me trof door z’n eenvoud en onfeilbare werking. Ik heb er met toestemming van de maker een schetsje van gemaakt (zie tekening).
Uitgangspunt is het zelf spijkeren van railstaven, die in de juiste vorm moeten worden gebogen en gevijld. Het principe is wel duidelijk, dacht ik. Aan welke kant de wagen ook is ontspoord, één van de twee vangrails pakt de ontspoorde wielen wel op en samen met de binnenliggende strijkrails worden de boosdoeners dóór de opening in de looprail weer in het juiste spoor gebracht.
Brengt men in een tunnel twee van deze rerailers aan (in elke rijrichting één), dan zal in ieder geval daar het euvel zichzelf oplossen. Maar ook in andere doorgaande trajecten kan deze rerailer veel ongemak elimineren. Succes! — FB

Ga met de
back-knop terug
naar deze index

Houten huisjes van papier
3D reclameborden
Een lading voor nop
Rerailer

Tips & trucs